ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ

Η ομάδα αποτελείτε από τους

 

ασχολήθηκε με τις ενότητες

1. Η έννοια του αγιάσματος

Αγίασμα ονομάζεται το αγιασμένο νερό, μικρή πηγή νερού κι ο χώρος γύρω από αυτή. Επίσης αγίασμα ονομάζεται και κάθε αγιασμένο αντικείμενο ή ιερός τόπος, εμείς όμως αναλύσαμε το θέμα του θαυματουργού νερού.

2. Ζωοδόχος Πηγή – Το γνωστό αγίασμα της Κωνσταντινούπολης.

3. Τα Αγιάσματα του Αγίου Δημητρίου και της Μονής Τιμίου Προδρόμου – Τα αγιάσματα της πόλης μας.

4. Το νερό στο μύθο – Πως σχετίζεται το νερό με τον Άγιο Γεώργιο και τον Κλήδονα.

5. Αγία Παρασκευή – Το αγίασμα των Τεμπών.

6. Τα αγιάσματα στην Ελλάδα – Χάρτης με τα αγιάσματα της χώρας μας.


Επίσκεψη στα αγιάσματα

 

Επισκεφτήκαμε αρχικά τον ναό του Αγίου Δημητρίου. Είδαμε το αγίασμα που έχει μεταφερθεί από τη κατακόμβη επάνω στο ναό, σε μία περίτεχνη μαρμάρινη κρήνη.

image004

 

Έπειτα κατεβήκαμε και στην κατακόμβη όπου θαυμάσαμε τη τέχνη των προγόνων μας. Αργότερα μια γλυκύτατη κυρία απάντησε σε κάποιες απορίες μας, όπως π.χ. που τοποθετούσαν το αγίασμα οι προσκυνητές. Έτσι μάθαμε ότι το αγίασμα τοποθετούνταν σε μολύβδινα φιαλίδια τα οποία έφεραν μπροστά την παράσταση του Αγίου Δημητρίου μαζί με την παράσταση της Αγίας θεοδώρας ή του Αγίου Γεωργίου, ή της Παναγίας.

Καθώς κατηφορίζαμε επισκεφτήκαμε και την Παναγία την Αχειροποίητο όπου βρισκόταν ο μηνιάτικος αγιασμός.

Ο τρίτος προορισμός μας ήταν ο Ιωάννης ο Πρόδρομός. Ένας πανέμορφος υπαίθριος χώρος με πολλά δέντρα και φυτά μας έκλεψε την καρδιά. Μια καλοσυνάτη κυρία που ήταν η υπεύθυνη μας μίλησε για το αγίασμα το οποίο κατά την αρχαιότητα ήταν ιερό της Ήρας και ότι αργότερα χρησιμοποιήθηκε και από τους Ρωμαίους για ιαματικά λουτρά.

image006

Στη μέση του κήπου βρισκόταν ένα πέτρινο βαφτιστήρι με 4 εσοχές όπου στεκόταν ο παπάς και βάφτιζε. Μετά μπήκαμε στο ναό, κατεβήκαμε τα σκαλιά και βρεθήκαμε σ’ ένα πέτρινο μικρό μονοπάτι. Οι τοίχοι ήταν υγροί απ’ το αγίασμα που κυλούσε άφθονο σε μικρά ρυάκια. Με ειδικούς σωλήνες οδηγούνταν σε μια βρυσούλα που είχε σχήμα κεφαλιού από λιοντάρι. Σε μια μικροσκοπική αίθουσα υπήρχε πάνω σε ξύλινο τραπέζι μια εικόνα του Αγίου κι ένα δάζο με όμορφα λουλούδια, ένα μικρό δώρο στο θαυματουργό Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Έπειτα επισκεφτήκαμε ένα χριστιανικό βιβλιοπωλείο αναζητώντας ένα βιβλίο για τα αγιάσματα αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε. Το βιβλίο όμως που ψάχναμε το βρήκαμε στο γνωστό βιβλιοπωλείο «Το περιβόλι της Παναγίας», όπου μας έδωσαν και δώρο μαγνητάκια με την εικόνα του Χριστού.

Το αγίασμα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη

Μέσα σ’ ένα παραδεισένιο τοπίο, στην κοιλάδα των αρχαίων μύθων, ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα, στη μια όχθη του ποταμού Πηνειού, βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στα Τέμπη τα Θεσσαλικά, σταθμός που προτιμούν όλοι όσοι ταξιδεύουν προς τον βορρά και αντίθετα και προσφέρει την καταπράσινη θέα του ως εκεί που φτάνει το μάτι.

Μόλις περάσεις την κρεμαστή γέφυρα, φτάνεις στο μικρό ταπεινό εκκλησάκι. Εδώ, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για πολλούς. Ανάβεις το κερί, προσκυνάς κι αν θέλεις να μείνεις, φρόντισε να το κάνεις όταν το πλήθος από κάποιο πούλμαν θα έχει αναχωρήσει.

Ο χώρος της πηγής του αγιάσματος είναι περιορισμένος. Σπάνια καταφέρνουν να χωρέσουν ένας δυο από την κάθε παρέα. Αν όμως θέλεις, βρες το χρόνο για τη μοναχική σου προσευχή. Η Αγία που προστατεύει την όραση θα γεμίσει με φως και τα μάτια της ψυχής ώστε να είναι ανοιχτά στο καλό.

Τον μικρό αυτό ναό έχτισαν σιδηροδρομικοί επειδή σώθηκαν με θαύμα από την πτώση ενός τεράστιου βράχου. Οι εκδρομείς, οι περαστικοί και οι τακτικοί προσκυνητές δεν παραλείπουν να πιουν και να πάρουν μαζί τους αγίασμα.

Με την επίκλησή της και την άμεση βοήθειά της Αγίας σώθηκε από αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο Διονύσης Ιατρού, επιχειρηματίας, του οποίου το αυτοκίνητο σταμάτησε στο χείλος του ποταμού, αφού τα φρένα του δεν λειτούργησαν. Το τάμα του και το «ευχαριστώ» του είναι να παραμένει δύο ώρες στον χώρο του αγιάσματος της Αγίας, όποτε περνάει (και περνάει συχνά) και να διηγείται το θαύμα που έζησε.

image008

 


image010