ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η ομάδα αποτελείτε από τους

 

ασχολήθηκε με τις ενότητες

1.     Οικοτουρισμός & Αγροτουρισμός

2.     Ιχθυοκαλλιέργειες - Πέστροφα

3.     Νερόμυλοι

 

Ο ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Είναι δυο μορφές τουρισμού διακριτές ως προς την αφετηρία τους, που όμως λειτουργούν ενιαία στο χώρο: το σημείο αρχικής αναφοράς του

1. οικοτουρισμού είναι η φύση, ενώ του

2. αγροτουρισμού ο αγροτικός οικισμός.

Αυτοί οι δυο τύποι περιήγησης πλαισιώνονται από τον

3. πολιτιστικό τουρισμό, που περιλαμβάνει θρησκευτικού, αρχαιολογικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου δραστηριότητες και τον

4. τουρισμό περιπέτειας  με τα κανώ, τα καγιάκ, την αναρρίχηση κ.λπ.

Οι τέσσερις αυτές μορφές τουρισμού, αποτελούν το ολοκληρωμένο ενιαίο τουριστικό προϊόν, που μπορεί να προσφέρει η ελληνική ύπαιθρος. Το προϊόν αυτό μπορεί να προωθηθεί στην Ελλάδα μέσω τριών βασικών κατευθύνσεων:

 

image008

 

·         Με τη δημιουργία αυτόνομων μεικτών πακέτων εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην ύπαιθρο, με συνδυασμό διαφορετικών δραστηριοτήτων αγροτουριστικού, οικοτουριστικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, καθώς και τουρισμού περιπέτειας.

·         Με την προώθηση οικοτουριστικών πακέτων εμπλουτισμού των υφιστάμενων τουριστικών προορισμών, ως ημερήσιων ή ολιγοήμερων αποδράσεων

·         Με την ανάδειξη αυτόνομων οικοτουριστικών προορισμών διεθνούς εμβέλειας, πόλων έλξης για ομάδες περιηγητών ειδικών ενδιαφερόντων, όπως είναι περιοχές με πουλιά, σπάνια είδη ζώων και φυτών.

Τι είναι ο οικοτουρισμός?

Ο οικοτουρισμός αποτελεί ένα πεδίο σύνδεσης του τουρισμού με την αειφόρο ανάπτυξη, ιδιαίτερα σημαντικό για τις προστατευόμενες φυσικές  περιοχές.

Η συμβολή του μέχρι σήμερα έχει αναδείξει τις αξίες της διατήρησης της φύσης  και της πολιτιστικής κληρονομιάς, της διατήρησης του κοινωνικού ιστού και της ευημερίας των τοπικών κοινωνιών, την αξία της απόλαυσης της φύσης και της συμμετοχής στα τοπικά δρώμενα για τους περιηγητές και την αξία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι δράσεις που έχουν μέχρι σήμερα αναπτυχθεί, έχουν συνεισφέρει θετικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των προστατευόμενων περιοχών. Η ανάπτυξη του οικοτουρισμού σε κάθε χώρα, αλλά και κάθε τοπικό προορισμό, διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Οικοτουρισμός είναι ο τουρισμός που αναπτύσσεται σε οικολογικά αξιόλογες περιοχές, δεν υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, προωθεί την προστασία και διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με νομικά ή άλλου τύπου αποτελεσματικά μέτρα, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τη συνοχή του κοινωνικού ιστού.

(Εθνική Επιτροπή Οικοτουρισμού, 2002).

 

 

Oικοτουρισμός στην Ελλάδα

 

Το ποικίλο φυσικό ανάγλυφο του Ελληνικού τοπίου αντανακλάται σε ένα μωσαϊκό ανθρώπινων δραστηριοτήτων, που ασκούνται σε μικρές μονάδες χώρου.

Οι οικοτουριστικοί προορισμοί βρίσκονται διάσπαρτοι στο κλασσικό αγροτικό τοπίο και συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις παραδοσιακές ασχολίες. Ταυτόχρονα, οι προορισμοί αυτοί είναι ενταγμένοι σε τοπία με πλούσια ιστορία, σημαντικές αρχαιολογικές περιοχές και μνημεία. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους είναι ότι βρίσκονται σε μικρές συνήθως αποστάσεις από αναπτυγμένα τουριστικά κέντρα, παγκόσμιας φήμης. Και βέβαια, αποτελούν μοναδική ευκαιρία παρατήρησης σπάνιων ζώων και φυτών, ή πολλών ειδών δέντρων που δεν επηρεάστηκαν από τους παγετώνες που κάλυψαν την Ευρώπη στα προϊστορικά χρόνια.